Sposób przygotowania:
Kaszatto z warzywami i indykiem
Cebulkę pokroić w średnią kostkę. Czosnek także. Mięte opłukać i pokroić drobno. W dużym garnku lub rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulkę,zeszklić ją. Dodać czosnek i mięte. Chwilę razem smażyć. Wrzucić kaszę i delikatnie ją pod prażyć. W szklance ciepłej przegotowanej wody rozmieszać sos teryaki i wlać go do garnka. Zamieszać. Przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień,dusić kaszę do miękkości .Dodać pokrojone drobno suszone pomidory. Co chwilę zaglądać do garnka,mieszać kaszę i podlewać ją wodą ( już bez sosu). Gdy kasza się dusi paprykę pokroić w małą kostkę. Cukinię i marchewkę umyć i zetrzeć na dużych oczkach ( razem ze skórką). Mięso umyć osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z przyprawą kebab. Na patelni rozgrzać resztę oleju i usmażyć indyka ( można doprowadzić do tego aby delikatnie się zrumienił). Gdy kasza będzie prawie miękka dodać warzywa i w razie potrzeby podlać 1/2 szklanki wody i nadal dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Łyżką cedzakową przełożyć usmażonego indyka i wymieszać z kaszatto. Zdjąć z ognia,doprawić solą,pieprzem oraz cynamonem. Wymieszać. Natkę drobno pokroić i wrzucić do kaszatto,wymieszać po raz ostatni. Podawać gorące. Smacznego!
misia5
monikaT83