Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis (z przynajmniej jednym zdjęciem) z użyciem jednego ze składników: buraków, ziemniaków lub drobiu, otrzyma dodatkowo 20 wirtuali. Pamiętajcie o tym, że wymienione składniki muszą odgrywać kluczową rolę w przygotowaniu potrawy.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Ziemniaki
Kartofle, ziemniaki, pyry to one są podstawą kuchni polskiej! Nic w tym dziwnego, są bardzo pożywne, smaczne i wbrew panującemu mitowi nie tuczące! Zawierają witaminę C i błonnik sprzyjający spalaniu tłuszczu. Są wszechstronnie wykorzystywane w naszych kuchniach, można je gotować, zapiekać, dusić, smażyć w głębokim oleju czy na grillu.
Zdjęcia: Fotolia
II. Buraki
To jedne z najbardziej popularnych warzyw w polskiej tradycji kulinarnej. Poza wspaniałym smakiem i kolorem charakteryzują się także ogromną ilością cennych składników. Warto zadbać o to by buraki znalazły się w naszym domowym menu minimum raz w tygodniu. Smakołyki te są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie wywołują alergii. Stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych: potasu, fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, C, PP i E.
Zdjęcia: Fotolia
III. Drób
Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. jest chudsze niż mięso wołowe czy wieprzowe.
Dania mięsne z drobiu są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki. Z mięs drobiowych możemy przygotować faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach.
Zdjęcia: Fotolia
Ważne!
Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na tartę z burakami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Tarty na słono" (w dziale "Ciasta") a także do kategorii "Buraki". Dziękujemy!
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 listopada 2015 roku.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Ziemniaki
Kartofle, ziemniaki, pyry to one są podstawą kuchni polskiej! Nic w tym dziwnego, są bardzo pożywne, smaczne i wbrew panującemu mitowi nie tuczące! Zawierają witaminę C i błonnik sprzyjający spalaniu tłuszczu. Są wszechstronnie wykorzystywane w naszych kuchniach, można je gotować, zapiekać, dusić, smażyć w głębokim oleju czy na grillu.
Zdjęcia: Fotolia
II. Buraki
To jedne z najbardziej popularnych warzyw w polskiej tradycji kulinarnej. Poza wspaniałym smakiem i kolorem charakteryzują się także ogromną ilością cennych składników. Warto zadbać o to by buraki znalazły się w naszym domowym menu minimum raz w tygodniu. Smakołyki te są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie wywołują alergii. Stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych: potasu, fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, C, PP i E.
Zdjęcia: Fotolia
III. Drób
Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. jest chudsze niż mięso wołowe czy wieprzowe.
Dania mięsne z drobiu są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki. Z mięs drobiowych możemy przygotować faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach.
Zdjęcia: Fotolia
Ważne!
Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na tartę z burakami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Tarty na słono" (w dziale "Ciasta") a także do kategorii "Buraki". Dziękujemy!
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 listopada 2015 roku.
Pobitegarybarbary
redakcja
zbysiowa
karola25
redakcja
Wymienione składniki muszą odgrywać kluczową rolę w przygotowaniu potrawy. Rosoły zrobione na bazie drobiu będą umieszczone w kategorii promowanej (mięso jest kluczowym składnikiem rosołu). Jeśli ziemniak będzie zaledwie dodatkiem np. w zupie kremie z kukurydzy to ten przepis nie będzie promowany natomiast kremowa zupa ziemniaczana znajdzie się w promowanej.
WWWiola
redakcja
jeśli wędzony kurczak będzie odgrywał ważna rolę w przygotowaniu dania to przepis zostanie zaliczony do kategorii promowanej.
kasienka26
EwelinaP