Kategoria promowana - listopad

  • 9

Od 1 do 30 listopada dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy na dania z ziemniakami, burakami i drobiem. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody! Czekamy na Wasze przepisy!

WPROWADZENIE

Od 1 do 30 listopada dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy na dania z ziemniakami, burakami i drobiem. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody! Czekamy na Wasze przepisy!
Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis (z przynajmniej jednym zdjęciem) z użyciem jednego ze składników: buraków, ziemniaków lub drobiu, otrzyma dodatkowo 20 wirtuali. Pamiętajcie o tym, że wymienione składniki muszą odgrywać kluczową rolę w przygotowaniu potrawy.

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.

Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

I. Ziemniaki

Kartofle, ziemniaki, pyry to one są podstawą kuchni polskiej!  Nic w tym dziwnego, są bardzo pożywne, smaczne i wbrew panującemu mitowi nie tuczące! Zawierają witaminę C i błonnik sprzyjający spalaniu tłuszczu. Są wszechstronnie wykorzystywane w naszych kuchniach, można je gotować, zapiekać, dusić, smażyć w głębokim oleju czy na grillu.

Ziemniaki Zapiekanka ziemniaczana
Zdjęcia: Fotolia

II. Buraki

To jedne z najbardziej popularnych warzyw w polskiej tradycji kulinarnej. Poza wspaniałym smakiem i kolorem charakteryzują się także ogromną ilością cennych składników.  Warto zadbać o to by buraki znalazły się w naszym domowym menu minimum raz w tygodniu. Smakołyki te są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie wywołują alergii. Stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych: potasu, fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, C, PP i E.

Buraki Buraki
Zdjęcia: Fotolia

III. Drób

Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. jest chudsze niż mięso wołowe czy wieprzowe.
Dania mięsne z drobiu są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki. Z mięs drobiowych możemy przygotować faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach.

Cordon blue Mięsny obiad
Zdjęcia: Fotolia

Ważne!

Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na tartę z burakami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Tarty na słono" (w dziale "Ciasta") a także do kategorii "Buraki". Dziękujemy!

Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 listopada 2015 roku.