Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis (z przynajmniej jednym zdjęciem) z użyciem jednego ze składników: brukselka, topinambur, seler, brukiew, roszponka i cytrusy otrzyma dodatkowo 20 wirtuali. Pamiętajcie o tym, że wymienione składniki muszą odgrywać kluczową rolę w przygotowaniu potrawy.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Brukselka
Warzywo wywodzące się z Belgii. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sód, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez. Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Można ją ugotować w wodzie lub na parze, piec, smażyć, przyrządzić danie samodzielne lub dodatek do potrawy - sałatki, zapiekanki, potrawy jednogarnkowego, duszone. Doskonale komponuje się z makaronem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem.
Zdjęcia: Fotolia
II. Topinambur
Nazywany słonecznikiem bulwiastym. Ma oryginalny smak i daje wiele kulinarnych możliwości. Można go jeść na surowo w postaci dodatku do surówki albo sałatki, przyrządzić z niego puree z dodatkiem masła i śmietany, ugotować zupę krem albo chipsy – możliwości są nieskończone! Co ciekawe, topinambur można także wkroić do herbaty - niektórzy nawet twierdzą, że jest lepszy niż cytryna.
III. Seler (korzeń)
To warzywo o niezwykłym korzennym zapachu. Ma wiele właściwości odżywczych, zawiera witaminy A, C, E, ułatwia odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Doskonale sprawdza się w sałatkach jarzynowych lub surówkach. Niejednokrotnie jest także składnikiem bulionów, zup i gulaszów. Komponuje się z mięsami i rybami. Seler marynowany doskonale smakuje ze słodkim ananasem, jabłkiem, czy migdałami.
Zdjęcia: Fotolia
IV. Brukiew
Brukiew, karpiel, kwaczek - wszystkie te nazwy odnoszą się do tego samego warzywa. Roślina ta należy do rodziny kapustowatych, występuje tylko w uprawie, nie rośnie dziko. Ma ostry smak. Jej skórka jest jasnożółta o fioletowym nalocie. Świetnie nadaję się do gotowania, pieczenia bądź kiszenia i marynowania. Wyśmienicie sprawdzi się też jako element surówki lub zapiekanki. Łączona z innymi warzywami, mięsem czy produktami mlecznymi.
V. Roszponka
Dawniej nazywana kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka. Jest sałatą o najmniejszych liściach. Stanowi doskonały dodatek do potraw, ma łagodny smak z nutą orzechowego aromatu. Jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych: żelaza, potasu i wapnia oraz witamin: beta karotenu, C, B6, B1 i B2 oraz soli mineralnych. Zawiera olejki eteryczne.
Zdjęcia: Fotolia
VI. Cytrusy (cytryna, pomarańcza, grejpfrut, pomelo, mandarynka, limonka)
Zimą są najsmaczniejsze i dostarczają najwięcej witaminy C. Cytrusy są podstawą wielu smacznych dań - sałatek, dań rybnych, z mięsem, zup oraz sosów. Idealnie pasują do deserów - ciast, ciasteczek, słodkich kremów. Do potraw wykorzystujemy również świeżo wyciśnięty sok np. z pomarańczy czy cytryny, otartą na tarce skórkę oraz miąższ w postaci cząstek lub plasterków. Cytrusy często służą też do przygotowywania konfitur, dżemów.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 29 lutego 2016 roku.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Brukselka
Warzywo wywodzące się z Belgii. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sód, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez. Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Można ją ugotować w wodzie lub na parze, piec, smażyć, przyrządzić danie samodzielne lub dodatek do potrawy - sałatki, zapiekanki, potrawy jednogarnkowego, duszone. Doskonale komponuje się z makaronem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem.
Zdjęcia: Fotolia
II. Topinambur
Nazywany słonecznikiem bulwiastym. Ma oryginalny smak i daje wiele kulinarnych możliwości. Można go jeść na surowo w postaci dodatku do surówki albo sałatki, przyrządzić z niego puree z dodatkiem masła i śmietany, ugotować zupę krem albo chipsy – możliwości są nieskończone! Co ciekawe, topinambur można także wkroić do herbaty - niektórzy nawet twierdzą, że jest lepszy niż cytryna.
III. Seler (korzeń)
To warzywo o niezwykłym korzennym zapachu. Ma wiele właściwości odżywczych, zawiera witaminy A, C, E, ułatwia odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Doskonale sprawdza się w sałatkach jarzynowych lub surówkach. Niejednokrotnie jest także składnikiem bulionów, zup i gulaszów. Komponuje się z mięsami i rybami. Seler marynowany doskonale smakuje ze słodkim ananasem, jabłkiem, czy migdałami.
Zdjęcia: Fotolia
IV. Brukiew
Brukiew, karpiel, kwaczek - wszystkie te nazwy odnoszą się do tego samego warzywa. Roślina ta należy do rodziny kapustowatych, występuje tylko w uprawie, nie rośnie dziko. Ma ostry smak. Jej skórka jest jasnożółta o fioletowym nalocie. Świetnie nadaję się do gotowania, pieczenia bądź kiszenia i marynowania. Wyśmienicie sprawdzi się też jako element surówki lub zapiekanki. Łączona z innymi warzywami, mięsem czy produktami mlecznymi.
V. Roszponka
Dawniej nazywana kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka. Jest sałatą o najmniejszych liściach. Stanowi doskonały dodatek do potraw, ma łagodny smak z nutą orzechowego aromatu. Jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych: żelaza, potasu i wapnia oraz witamin: beta karotenu, C, B6, B1 i B2 oraz soli mineralnych. Zawiera olejki eteryczne.
Zdjęcia: Fotolia
VI. Cytrusy (cytryna, pomarańcza, grejpfrut, pomelo, mandarynka, limonka)
Zimą są najsmaczniejsze i dostarczają najwięcej witaminy C. Cytrusy są podstawą wielu smacznych dań - sałatek, dań rybnych, z mięsem, zup oraz sosów. Idealnie pasują do deserów - ciast, ciasteczek, słodkich kremów. Do potraw wykorzystujemy również świeżo wyciśnięty sok np. z pomarańczy czy cytryny, otartą na tarce skórkę oraz miąższ w postaci cząstek lub plasterków. Cytrusy często służą też do przygotowywania konfitur, dżemów.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 29 lutego 2016 roku.
Pobitegarybarbary
marcinka
karola25