Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis (z przynajmniej jednym zdjęciem) z użyciem jednego ze składników: cykorii, kaszy jaglanej, kaszy bulgur, kaszy quinoa, jarmużu lub czarnej rzepy, otrzyma dodatkowo 20 wirtuali. Pamiętajcie o tym, że wymienione składniki muszą odgrywać kluczową rolę w przygotowaniu potrawy.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Kasze (jaglana, quinoa, bulgur)
Kasza to produkt, z którego można wyczarować smaczne potrawy na słono i słodko. Stanowią także doskonałą bazę do zup, sałatek oraz zapiekanek. Potrawy przygotowane z użyciem kaszy są sycące, pożywne i rozgrzewające. W tym miesiącu stawiamy na zdrowe lecz trochę zapomniane kasze - jaglaną, quinoa i bulgur.
Zdjęcia: Fotolia
II. Cykoria - (endywia, sałatowa)
Ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do zjedzenie na surowo, gotowania, zapiekania i nadziewania. Idealnie pasuje do sałatek, surówek i tart. To warzywo bogate w żelazo, magnes, wapń, potas i fosfor. Cykoria zawiera też beta-karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry.
III. Jarmuż
Odmiana kapusty o długich i pomarszczonych liściach, bogata w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka oraz chlorofil, który hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż to doskonałe źródło wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Nadaje się do jedzenia na surowo, smażony (w formie chipsów) lub gotowany. Warto dodać go także do zup i koktajli. Wzbogaci także smak sałatek, dań z makaronem, ryżem czy kaszą.
Zdjęcia: Fotolia
IV. Czarna rzepa
Zwana inaczej rzodkiewką czarną, bliska „krewna” różowej odmiany rzodkiewki. Bogata w witaminy A, C i z grupy B oraz potas, żelazo, magnes, cynk i wapń. Czarna rzepa ma pikantny smak. Pasuje do sałatek, surówek, dań głównych, kanapek. Ponadto można ja piec, gotować, robić z niej puree, zupy i potrawki. Idealnie nadaje się także do faszerowania. Sok z czarnej rzodkwi przyjmowany codziennie w małych ilościach działa ogólnie wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 stycznia 2016 roku.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Kasze (jaglana, quinoa, bulgur)
Kasza to produkt, z którego można wyczarować smaczne potrawy na słono i słodko. Stanowią także doskonałą bazę do zup, sałatek oraz zapiekanek. Potrawy przygotowane z użyciem kaszy są sycące, pożywne i rozgrzewające. W tym miesiącu stawiamy na zdrowe lecz trochę zapomniane kasze - jaglaną, quinoa i bulgur.
Zdjęcia: Fotolia
II. Cykoria - (endywia, sałatowa)
Ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do zjedzenie na surowo, gotowania, zapiekania i nadziewania. Idealnie pasuje do sałatek, surówek i tart. To warzywo bogate w żelazo, magnes, wapń, potas i fosfor. Cykoria zawiera też beta-karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry.
III. Jarmuż
Odmiana kapusty o długich i pomarszczonych liściach, bogata w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka oraz chlorofil, który hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż to doskonałe źródło wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Nadaje się do jedzenia na surowo, smażony (w formie chipsów) lub gotowany. Warto dodać go także do zup i koktajli. Wzbogaci także smak sałatek, dań z makaronem, ryżem czy kaszą.
Zdjęcia: Fotolia
IV. Czarna rzepa
Zwana inaczej rzodkiewką czarną, bliska „krewna” różowej odmiany rzodkiewki. Bogata w witaminy A, C i z grupy B oraz potas, żelazo, magnes, cynk i wapń. Czarna rzepa ma pikantny smak. Pasuje do sałatek, surówek, dań głównych, kanapek. Ponadto można ja piec, gotować, robić z niej puree, zupy i potrawki. Idealnie nadaje się także do faszerowania. Sok z czarnej rzodkwi przyjmowany codziennie w małych ilościach działa ogólnie wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 stycznia 2016 roku.
Alex_M
Jedzonko5656
karola25