Kategoria promowana - wrzesień

  • 7

Od 1 do 30 września dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie dynię, gruszki, jabłka, pigwę, aronię, figę oraz ogórki. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!

WPROWADZENIE

Od 1 do 30 września dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie dynię, gruszki, jabłka, pigwę, aronię, figę oraz ogórki. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!
Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 20 wirtuali.

Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub "tłem" dania.

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.

Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

Figi  Dynia
Zdjęcia: Fotolia

I. Figi

Dobroczynne właściwości tych owoców znane są od dawna! Pochodzące z Azji Mniejszej figi obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują pracę układu pokarmowego i krwionośnego. Korzystnie działają także na funkcje wątroby. Można spożywać je świeże lub suszone. W kuchni idealnie sprawdzą się w wersji na słodko - jako składnik ciast lub deserów, jednak równie dobrze smakują jako składnik wytrawnych dań!

II. Dynia

Choć pięknie prezentuje się w formie lampionów - kojarzonych przede wszystkim z amerykańskim Halloween - zdecydowanie bardziej polecamy korzystać ze wszystkich zalet i cennych właściwości, które dynia posiada. Jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w składniki mineralne i witaminy. Posiada właściwości odkwaszające organizm, pobudza trawienie, wzmacnia układ odpornościowy. Kulinarnie daje mnóstwo możliwości - można ją piec, smażyć, gotować a także marynować. Warto pamiętać, że w kuchni wykorzystuje się również jej pestki!

Aronia  Gruszki
Zdjęcia: Fotolia

III. Aronia

Nie ma przesady w twierdzeniu, że aronia jest jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Chociażby ze względu na jej właściwości warto uzupełnić swoją dietę o te owoce. Obniża ciśnienie, poprawia wzrok, pomaga zmniejszyć poziom cukru w organizmie, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Nalewki, musy, galaretki, dżemy - aronia doskonale nadaje się do różnego rodzaju przetworów, wyśmienicie smakuje dodana do ciast, ale równie dobrze będzie smakowała podana z rybami.

IV. Gruszki

Soczyste gruszki to skarbnica cennych minerałów! Warto uwzględnić je w diecie, chociażby ze względu na zawartość dwóch pierwiastków, które zawierają jako nieliczne z owoców. Jod pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, z kolei bor wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwość koncentracji. Z gruszek można przygotować wyśmienite przetwory, znakomicie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju ciastach; warto wykorzystać ich walory smakowe w daniach wytrawnych!

Jabłka  Pigwa
Zdjęcia: Fotolia

V. Jabłka

Pozytywnie wpływają na organizm - nie tylko od wewnątrz, ale także... korzystanie oddziałują na urodę! Zawarte w ich skórce pektyny pomagają oczyszczać organizm oraz wykazują działanie neutralizujące dla substancji toksycznych. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu w skuteczny sposób zapobiegają miażdżycy. Soczyste, niskokaloryczne jabłka pozostawiają na długo uczucie sytości, dzięki czemu stanowią doskonały składnik różnorodnych kuracji odchudzających. A w kuchni? Kompoty, dżemy, konfitury, racuchy - o szarlotce nie wspominając! Podane z kaczką lub wątróbką smakują doskonale!

VI. Pigwa

Ten aromatyczny owoc chętnie wykorzystywany jest w przetwórstwie. Surowa pigwa ze względu na cierpki smak i twardy miąższ nie nadaje się do jedzenia, jednak podana w formie galaretki, marmolady czy dżemu smakuje doskonale. Olejek pozyskiwany ze skóry oraz miąższu pigwy wyśmienicie podkreśla smak potraw, dlatego często wykorzystywany jest do dań mięsnych, którym nadaje wyjątkowego charakteru. Owoce pigwy bogate są mikroelementy, a dzięki zawartości pektyn - tak samo jak jabłka - wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Ogórki
Zdjęcie: Fotolia

VII. Ogórki

Śmiało można powiedzieć, że pod kątem kulinarnym to wszechstronne warzywo - nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, ale można je również przetwarzać na wiele sposobów. Ogórki kiszone, małosolne, marynowane - chyba nie ma osoby, która nie znałaby ich smaku! Coraz częściej ogórki wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju soków czy koktajli, to także nieodłączny element znakomitych chłodników, o tradycyjnej zupie ogórkowej nie wspominając! Ogórki stanowią znakomity składnik diety osób dbających o linię - choć nie są bogate w wartości odżywcze, korzystnie wpływają na proces trawienia jednocześnie odkwaszając organizm. 

Ważne!

Pamiętajcie, że w kategorii promowanej znaleźć się mogą tylko przepisy wykonane na bazie świeżych produktów!

Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na tartę z gruszkami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Tarty na słodko" (w dziale "Ciasta") a także do podkategorii "Gruszki" w dziale "Owoce". Dziękujemy!

Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone bardzo proste "potrawy" np. kompot lub herbata z pigwą.

Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 września.


Sprawdź, jak przygotować przetwory z pigwy >>>

Znaleźliśmy 364 przepisów w konkursie: Kategoria promowana - wrzesień