SUPERPRZEPIS

Klasyczna lasagne

  • 2
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Klasyczna lasagne Więcej zdjęć (2)

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera.

Składniki:

Klasyczna lasagne

 

 

  • Sos beszamelowy:

 

Sposób przygotowania:

Klasyczna lasagne

ETAP 1:

Klasyczna lasagne
składniki podsmażyć następnie ze sobą połączyć

Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Na osobnej patelni podsmażyć zmielone mięso, podlać bulionem, dodać koncentrat, bazylię zioła oraz pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu okresowo mieszając. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Dusić chwilę na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.

ETAP 2:

Klasyczna lasagne
z podanych składników na sos beszamelowy zrobić sos

Sos beszamelowy
Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.

ETAP 3:

Klasyczna lasagne
makaron lasagne ugotować z olejem i solą

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
z dodatkiem 3 łyżek oleju.

ETAP 4:

Klasyczna lasagne
lasagne składać według kolejności warstw

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.