roszpunks

roszpunks

Kuchcik
[Przepisów: 11]

Klopsiki w sosie pomidorowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli ktoś uwielbia makaron tak jak ja, z pewnością mu posmakuje! http://misskateshow.blogspot.com/2013/01/megaklops.html

Klopsiki w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowo-pieczarkowym

 

  • pół paczki makaronu spagetti

 

  • sos:

 

 

  • pulpety:

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Warto zacząć od zamarynowania mięsa, wtedy jest bardziej aromatyczne. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy posiekany czosnek, jajko, bułkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy conajmniej na godzinę. Następnie formujemy pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na początku pod przykryciem, z obu stron. W niedużym garnku (rondlu) podsmażamy lekko, posiekany czosnek i cebulę. Wlewamy pomidory i wrzucamy posiekaną drobno paprykę. Dusimy. Kiedy wszystko jest już wystarzająco miękkie - doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Miksujemy za pomoca blendera. Wrzucamy drobno posiekane i podsmażone pieczarki. Doprawiamy do smaku oregano i bazylią. Kiedy pulpety są już gotowe, przekładamy je do sosu i dusimy. Wrzucamy serek, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy. Podajemy z makaronem i startym serem żółtym bądź parmezanem.