Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Warto zacząć od zamarynowania mięsa, wtedy jest bardziej aromatyczne. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy posiekany czosnek, jajko, bułkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy conajmniej na godzinę. Następnie formujemy pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na początku pod przykryciem, z obu stron. W niedużym garnku (rondlu) podsmażamy lekko, posiekany czosnek i cebulę. Wlewamy pomidory i wrzucamy posiekaną drobno paprykę. Dusimy. Kiedy wszystko jest już wystarzająco miękkie - doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Miksujemy za pomoca blendera. Wrzucamy drobno posiekane i podsmażone pieczarki. Doprawiamy do smaku oregano i bazylią. Kiedy pulpety są już gotowe, przekładamy je do sosu i dusimy. Wrzucamy serek, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy. Podajemy z makaronem i startym serem żółtym bądź parmezanem.