Sposób przygotowania:
Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy
Bułkę moczymy w mleku. Gdy będzie miękka dodajemy do mielone dziczyzny. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Wbijamy jajko. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dokładnie mieszamy, aby składniki utworzyły jednolitą masę. Formujemy małe kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zabieramy się za sos. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie całość zalewamy taką ilością wody, aby zakryła pieczarki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy kilka łyżek sosu w celu zahartowania. Następnie wlewamy śmietanę do sosu. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pulpeciki podajemy z ugotowaną kaszą. Smacznego.