pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowym podane z kaszą gryczaną

Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy
Bułkę moczymy w mleku. Gdy będzie miękka dodajemy do mielone dziczyzny. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Wbijamy jajko. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dokładnie mieszamy, aby składniki utworzyły jednolitą masę. Formujemy małe kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zabieramy się za sos. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie całość zalewamy taką ilością wody, aby zakryła pieczarki. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy kilka łyżek sosu w celu zahartowania. Następnie wlewamy śmietanę do sosu. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pulpeciki podajemy z ugotowaną kaszą. Smacznego.
Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy
Do dziczyzny dodaję bułkę, przyprawy oraz wbijam jajko
Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy
Dodaję startą marchewkę i dokładnie mieszamy
Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy
Uformowane kulki wielkosci orzecha wloskiego smaze
Klopsiki z dziczyzny w sosie pieczarkowy
Sos pieczarkowy przygotowuje zgodnie z opisem