Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Klopsy królewieckie - moja wersja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smakowite klopsiki..w sosie smietanowym z kaparami.. dla milosnikow potraw plywajacych w sosie :)

Klopsy królewieckie - moja wersja

Składniki:

Klopsy królewieckie - moja wersja

 

  • Przygotowac kotlety mielone wg mojego przepisu na mielone,w piekarniku.
  • W pierwszys dzien mozna je zjesc.. takie swiezutko upieczone.. ale..gdy zostana..na drugi dzien:
  • lyzka maki
  • lyzka margaryny lub innego tluszczu
  • 200ml smietany
  • 200ml mleka
  • 500ml bulionu
  • 3 lyzki kaparow
  • galka muszkatolowa
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • sol, pieprz..

 

Sposób przygotowania:

Klopsy królewieckie - moja wersja

Mielone kotlety.. moga byc z dnia poprzedniego ew. mozna specjalnie je zrobic. Przepis na mielone: https://gotujmy.pl/kotlety-mielone---pieczone-w-piekarniku,przepisy,34570.html Make z tluszczem podgrzac w sporym garnku i zrobic zasmazke. Zasmazke rozprowadzic bulionem, dolac mleko i smietane. Przyprawic sokiem z cytyrny, galka muszkatolowa oraz sola i pieprzem do smaku. Dodac kapary. Do sosu wlozyc gotowe kotlety mielone. W originalnym przepisie, mielone nie sa smazone, tylko gotowane w bulionie, ktorego uzywa sie potem do wykonania sosu. Do tego najlepiej smakuja ziemniaki püree i zielona salata.


Tagi:

kapary mak