Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Kotlety mielone - pieczone w piekarniku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Koniec z otluszczona kuchnia!!! i przypalonymi mielonymi.. ktore wciagnely caly tluszcz!

Kotlety mielone - pieczone w piekarniku

Składniki:

Kotlety mielone - pieczone w piekarniku

 

  • 500g miesa mielonego
  • 2 czerstwe bulki + pol szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • wg gustu kawalek czegos wedzonego np. boczku
  • sol, pieprz, przyprawy ktore lubimy dodawac do mielonych (opcjonalnie)
  • Bulka tarta
  • Troszke masla

 

  • Naczynie do zapiekania

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone - pieczone w piekarniku
Bulki namoczyc w wysokim naczyniu zalewajac je mlekiem i uzupelniajac woda, zeby byly przykryte. Cebule posiekac drobno, kto lubi moze ja uprzednio przesmazyc na malej ilosci tluszczu. W odpowiednio duzej misce umiescic mieso mielone, cebule, wbic jajko. Dodac namoczna i dobrze odcisnieta bulke. Przyprawy. Troche wedzonego boczku drobniutko pokroic lub tez jesli ktos z Was, tak jak ja, sam robi swoje mieso mielone, zmielic rowniez boczek. Dobrze wymieszac, na jednolita mase. Uformowac jednakowej wielkosci kotleciki, panierowac je w bulce tartej i ulozyc w naczyniu do zapiekania. Z tej ilosci wychodzi ok 20 kotlecikow. W kazdym kotleciku zrobic malutkie wglebienie, wlozyc tam troszke masla lub tez margyryny, co kto lubi. Do pieczenia tych kotlecikow w piekarniku nie dodajemy juz zadnego innego tluszczu. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika, na 45-50 minut..