Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kluseczki ufoludka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluseczki ufoludka-tak nazwal je moj synek,ja nazywam je po prostu zielonymi przemytnikami,bo moge sobie w nich szpinak przemycac:)

Kluseczki ufoludka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki ufoludka

 

 

 

  • 250 gr sera twarogowego(uzylam Lowickiego)

 

 

  • 300 gr maki pszennej chlebowej

 

  • 2 lyzki maki ziemniaczanej

 

  • 1 lyzeczka drobno pokrojonego koperku

 

  • 2 cebulki razem ze szczypiorkiem

 

 

  • starty parmezan do posypania klusek

 

  • Sos czosnkowy(ilosc skladnikow wedlug uznania)

 

 

 

  • sol kamienna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ufoludka
Ugotowane ziemniaki dokladnie ugniesc,wystudzic.Szpinak zalac niewielka iloscia wody,zagotowac,gotowac ok.5 min.Odcedzic.Dodac odrobine oleju,drobniutko pokrojone cebulki i koperek.Dusic jeszcze przez moment,doprawic do smaku sola i pieprzem.Szpinak zmiksowac blenderem.dodac do ziemniakow razem z twarogiem i jajkami,dokladnie zagniesc.Na koncu dodac make i zagniesc jeszcze raz.Z ciasta uformowac walek,pokroic na male kawalki i wrzucac na osolona wode,gotowac ok.2 minut od czasu wyplyniecia na wierzch.Wyciagnac z wody i polac stopionym maslem.Sos czosnkowy:Czosnek i imbir przecisnac przez praske,polaczyc z jogurtem ,posolic.Podawac razem z kluseczkami posypanymi startym parmezanem.
Kluseczki ufoludka
Etap 1
Kluseczki ufoludka
Etap 2
Kluseczki ufoludka
Etap 3