Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem
Sos: Mięso myjemy,osuszamy i mielimy.Warzywa obieramy i myjemy.Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i warzywa,chwilę przesmażamy,następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości i wyparowania całego płynu. Do miękkiego mięsa i warzyw dajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne i ziołami. Kluski: Ziemniaki obieramy ,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.Ziemniaki przekładamy do miski,dzielimy na cztery części,jedną część wyjmujemy,w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Odłożone ziemniaki dodajemy z powrotem,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy małe,okrągłe kluseczki,w środku każdej robimy dziurkę. Kluski gotujemy około 5-8 minut od zagotowania w osolonej wodzie.Odcedzamy. Na talerze nakładamy porcje klusek polanych stopionym masłem i sosu.