eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kluski z mięsem Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proste ale jakie smaczne danie.

Kluski z mięsem Eli

Składniki:

Kluski z mięsem Eli

 

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg mięsa gotowanego z zupy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • pieprz

 

  • 10 dkg smalcu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kluski z mięsem Eli
Obrane,umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć do miski przez praskę.Ostudzone ziemniaki uklepać,podzielić na ćwiartki i jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć.W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną.Do miski dodać wyjęte ziemniaki,jajka,wiórki margaryny i wyrobić gładkie ciasto.Uformować 1 kluskę i ugotować na próbę w osolonym wrzątku.Gdyby kluska się rozgotowywała,do ciasta dodać trochę mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wyrobić.Mięso,cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do mielonego,przyprawę do kurczaka,pieprz i dokładnie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta kluskowego,spłaszczać na dłoni,na wierzch kłaśc łyżeczkę farszu mięsnego,dokładnie skleić ciasto i formować okrągłe kluski.W dużym,płaskim garnku zagotować wodę,dodać sól do smaku i wrzucić kluski.Ostrożnie zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia.Cebulę pokroić w dużą kostkę.Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,sos sojowy,pieprz i dusić aż cebula się lekko zrumieni.Wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy są już ugotowane.Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową,rozłożyć na talerze i polać smalcem z cebulką.Smacznego!