Sposób przygotowania:
Knedel ziemniaczany z farszem rybnym
Obrać - umyć i ugotować do miękkości ziemniaki. Utłuc je na gładkie puree. Zagnieść gładkie ciasto z puree, jajka , szczypty soli , mąki ziemniaczanej i pszennej . Wymieszać tatara z mintaja z pokrojonym porem. Doprawić szczyptą pieprzu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na folii spożywczej - formując prostokąt. Na środku wyłożyć farsz rybny. Natłuścić ręce olejem i unosząc folię zawinąć roladę tak by masa ziemniaczana zakryła farsz i ,,otuliła " go. Zawinąć szczelnie folię . Ułożyć roladę w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.Wyjąć . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać polana roztopionym masłem i posypaną drobno pokrojoną czerwoną papryką i udekorowaną zielonymi listkami.* Co prawda w starym przepisie chodziło o gotowaną rybę tzw. drobnicę poobieraną z ości .
Tit
edytaha