Sposób przygotowania:
Knedle z pieczarkami
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zmielić. Pieczarki oczyścić, umyć starannie, pokrajać w paski, podsmażyć na tłuszczu. Ser zetrzeć na tarce. Kiełbasę po zdjęciu osłonki zmielić. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, przyprawić do smaku. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto (nie wyrabiać długo, bo zrzednie). Uformować wałek o grubości ok 3-4 cm, odkrawać krążki, spłaszczyć je i nakładać nadzienie, zlepić nadając im okrągły kształt. Wkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować, wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące, polane stopionym masłem z bułką tartą, z surówką, lub gotowanymi warzywami.
Gość