Sposób przygotowania:
Kociołek farmerski
Kukurydzę ugotować w osolonym wrzątku i pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki obrać pokroić na kawałki i obgotować ok 10 min.
Żeberka poporcjować umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać łyzkę tłuszczu i przyrumienić żeberka z obu stron, dodać cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę i przyprawy po szczypcie oraz suszone pomidory, pokrojony drobno por i natkę selera. Podlać winem i dusić pod przykryciem. W razie ubytku płynu dolewać po odrobinie wody. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i ziemniaki, delikatnie wymieszać by wszystko umoczyło się w sosie i potrzymać na ogniu ok 15 min.
Podawać na stół razem z garnkiem. Do obiadu podać czerwone wino.
Żeberka poporcjować umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać łyzkę tłuszczu i przyrumienić żeberka z obu stron, dodać cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę i przyprawy po szczypcie oraz suszone pomidory, pokrojony drobno por i natkę selera. Podlać winem i dusić pod przykryciem. W razie ubytku płynu dolewać po odrobinie wody. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i ziemniaki, delikatnie wymieszać by wszystko umoczyło się w sosie i potrzymać na ogniu ok 15 min.
Podawać na stół razem z garnkiem. Do obiadu podać czerwone wino.