Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kokosowo-karobowe katarzynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Katarzynki to najbardziej znane pierniczki - mnie przypominają dzieciństwo. Lubię je od kiedy sięgam pamięcią. Dziś proponuję swoją autorską recepturę, która sprawdzi się u osób z nietolerancją lub alergią na prawdziwe kakao oraz białka mleka.

Kokosowo-karobowe katarzynki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokosowo-karobowe katarzynki

*CIASTO pierniczkowe*

  • mąka tortowa 200 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
  • mąka kukurydziana 100 g
  • wiórki kokosowe 100 g
  • budyń kokosowy 2 op.
  • cukier brązowy 200 g
  • miód naturalny 200 g
  • karob 1 łyżka (lub więcej)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ziemniaki (ugotowane) 150 g
  • przyprawa korzenna 1 pełna łyżka (15-20 g)
  • jajko 1 (średnie lub duże)
  • przecier jabłkowy (mus) 100 g
  • olej kokosowy 1/2 szkl

*PRZYPRAWA korzenna*

Sposób przygotowania:

Kokosowo-karobowe katarzynki
W sporej misce wymieszać lekko podgrzany miód, stopiony (ale nie gorący) olej kokosowy, cukier, sól, przyprawy, puree ziemniaczane i przecier jabłkowy. Do wymieszanej masy wbić całe jajko. Dosypać wiórki kokosowe, sypki budyniowy, sodę i przygotowane mąki. Wymieszać łyżką, aż powstanie miękkie ciasto. Zagnieść ciasto podsypując niewielką ilością mąki pszennej. Odstawić na pół godziny, aby ciasto odpoczęło i nabrało zwartej konsystencji. Ciasto rozwałkować na grubość 6-8mm i wyciąć pierniczki foremkami do katarzynek.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 165*C z termoobiegiem.

Ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia.
Kokosowo-karobowe katarzynki
Wszystkie płynne składniki połączyć na gęstą masę.
Kokosowo-karobowe katarzynki
Do masy dodać sypkie składniki i wymieszać.
Kokosowo-karobowe katarzynki
Ciasto odstawić, aby spokojnie odpoczęło.
Kokosowo-karobowe katarzynki
Z rozwałkowanego ciasta wycinać katarzynki.
Kokosowo-karobowe katarzynki
Piec ułożone na blasze wyścielonej papierem.