Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pstrąg smażony w całości

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z reguły smażę filety z pstrąga bo tak wolę ale kupiłam świeżego takiego o odpowiedniej wielkości by usmażyć go całego.

Pstrąg smażony w całości Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg smażony w całości

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg smażony w całości
Umyć i osuszyć rybę .Oskrobać . Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach ( najlepiej pod kątem w kierunku ogona ) .Włożyć do środka ryby kilka gałązek kopru . Przygotować marynatę z soku z połowy cytryny , 1/4 szklanki oleju , szczypty soli i pieprzu. Zalać rybę i zostawić na godzinę ( w tym czasie kilka razy ją przewracać tak by do środka marynata też się dostała ). Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Pstrąga posolić i posypać pieprzem ( od środka też ) . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie , chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni . Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia . Zmniejszyć gaz , dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę . Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.
Pstrąg smażony w całości
Przygotowane składniki ułatwią szybkie zrobienie potrawy
Pstrąg smażony w całości
Przygotować marynatę i zalać nią rybę - pozostawić na godzinę w lodówce
Pstrąg smażony w całości
Osuszyć rybe z marynaty , posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką
Pstrąg smażony w całości
Na rozgrzany olej wrzucić koper , a następnie smażyć na rumiano rybę