Sposób przygotowania:
Pstrąg smażony w całości
Umyć i osuszyć rybę .Oskrobać . Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach ( najlepiej pod kątem w kierunku ogona ) .Włożyć do środka ryby kilka gałązek kopru . Przygotować marynatę z soku z połowy cytryny , 1/4 szklanki oleju , szczypty soli i pieprzu. Zalać rybę i zostawić na godzinę ( w tym czasie kilka razy ją przewracać tak by do środka marynata też się dostała ). Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Pstrąga posolić i posypać pieprzem ( od środka też ) . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie , chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni . Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia . Zmniejszyć gaz , dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę . Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.
edytaha
msewka