rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kolorowa pszenno- żytnia tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdrowsza wersja tarty, bo z dodatkiem mąki żytniej. Bardzo sycąca, odpowiednia nie tylko na obiad ale i na kolację.

Kolorowa pszenno- żytnia tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa pszenno- żytnia tarta

 

 

  • Farsz:
  • 4 duże pieczarki
  • pół puszki kukurydzy
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szklanka drobno startego sera żółtego
  • Dekoracja:
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa pszenno- żytnia tarta
Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Zawijamy w woreczek i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowujemy farsz: umyte pieczarki kroimy w talarki i smażymy delikatnie posolone ale bez dodatku tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. Smażymy do całkowitego odparowania wody. Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wykładamy naczynie do tarty łącznie z bokami (u mnie była to tortownica o śr. 26cm),dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Z reszty ciasta wykrawamy ozdobne krążki, układamy je na wierzchu folii. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 st, (grzałka górna i dolna). Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy ser i przyprawy. Przygotowaną tartę razem z krążkami wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut, po czym wyjmujemy krążki razem z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 10 minut. Na przyrumienioną tartę dajemy farsz, polewamy sosem jajeczno- serowym i układamy ozdobne krążki, w środek krążki cebuli i plasterek pomidorka koktajlowego. Zapiekamy jeszcze ok 25 minut. Podajemy udekorowane świeżą bazylią i polane ketchupem.
Kolorowa pszenno- żytnia tarta
Wszystkie składniki siekamy ze sobą do całkowitego połączenia
Kolorowa pszenno- żytnia tarta
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki
Kolorowa pszenno- żytnia tarta
Spód tarty przykryty folią aluminiową z ozdobnymi krążkami
Kolorowa pszenno- żytnia tarta
Upieczona tarta jeszcze przed rozkrojeniem