Sposób przygotowania:
Kolorowa pszenno- żytnia tarta
Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Zawijamy w woreczek i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowujemy farsz: umyte pieczarki kroimy w talarki i smażymy delikatnie posolone ale bez dodatku tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. Smażymy do całkowitego odparowania wody. Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wykładamy naczynie do tarty łącznie z bokami (u mnie była to tortownica o śr. 26cm),dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Z reszty ciasta wykrawamy ozdobne krążki, układamy je na wierzchu folii. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 st, (grzałka górna i dolna). Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy ser i przyprawy. Przygotowaną tartę razem z krążkami wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut, po czym wyjmujemy krążki razem z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 10 minut. Na przyrumienioną tartę dajemy farsz, polewamy sosem jajeczno- serowym i układamy ozdobne krążki, w środek krążki cebuli i plasterek pomidorka koktajlowego. Zapiekamy jeszcze ok 25 minut. Podajemy udekorowane świeżą bazylią i polane ketchupem.