Sposób przygotowania:
Kolorowe kurki
Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie, płuczemy, osączamy. Warzywa płuczemy, z papryk usuwamy pestki. Cebulę, czosnek i chili siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażymy, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową a gdy nieco zmięknie - pokrojoną w paski kolorową paprykę. Po chwili dodajemy oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.
A.B.
Sarenka
Pyza
a skąd wiesz, że trujaki? może coś bym znalazła do zjedzenia :-)
Sarenka
Pyza
Grzyby uczą pokory, już o tym wspominałam. Zbieram tylko te, co do których nie mam najmniejszych wątpliwości. Każdego roku leśni zabójcy zbierają swoje żniwo i, co ciekawe, trują się zazwyczaj osoby, które zbierały grzyby od lat a wystarczyła jedna pomyłka...
Sarenka
Tak sobie pomyslalam o tyc malutkich, mlodziutkich grzybkach, z nimi chyba moze byc spory problem przy rozpoznawaniu?
Pyza
Dokładnie tak bo nie mają jeszcze dobrze wykształconych wsztstkich cech swojego gatunku, jeśli mamy choć cień wątpliwości - nie zbieramy albo wyrzucamy!!! Zdrowie ważniejsze niż pełny koszyk.
msewka