SUPERPRZEPIS

Kolorowe owocowe szaszłyki

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kolorowe owocowe szaszłyki Więcej zdjęć (5)

Pyszny, lekki deser w formie owocowych szaszłyków z grilla bądź danie dla wegetarian. Szaszłyki są niezwykle soczyste i aromatyczne. Polecam

Składniki:

Kolorowe owocowe szaszłyki

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe owocowe szaszłyki
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki (niekoniecznie w kostkę). Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny aby nie ściemniały. Kawałki owoców nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian w kolejności jaką sami sobie ustalimy. Teraz przygotowujemy sos do szaszłyków: mieszamy miód, sok z cytryny, kilka kropli olejku waniliowego oraz cynamon i roztarte goździki. Każdy szaszłyk osobno układamy na foli aluminiowej, polewamy owoce sosem i zawijamy jak cukierka. Szaszłyki kładziemy na ruszt i grilujemy je z dwóch stron po ok. 4 minuty. Przed podaniem można jeszcze polać je pysznym sosem. Można je podawać w lodami. Smacznego!
Kolorowe owocowe szaszłyki
1. Wszystkie owoce, których potrzebujemy. 2. Przygotowany miodowy sos do polania szaszłyków.
Kolorowe owocowe szaszłyki
1. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. 2. Następnie nabijamy je na patyki do szaszłyków.
Kolorowe owocowe szaszłyki
1. Szaszłyki polewamy sosem. 2. Zawijamy je jak cukierki w foli aluminiowej i kładziemy na ruszt.
Kolorowe owocowe szaszłyki
Po jedzeniu jak zawsze talerze i sztućce pozmywa największy pomocnik w kuchni FAIRY!