Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Kompot z suszonych owoców i bakalii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Bardzo aromatyczny

Kompot z suszonych owoców i bakalii

Składniki:

Kompot z suszonych owoców i bakalii

 

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • ½ szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • kawałek laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 ½ litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kompot z suszonych owoców i bakalii
Owoce i przyprawy zalać wodą , osłodzić i gotować na małym gazie 30 minut . Ostudzić .Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni jak kto woli .