Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Koperty z kuraczkiem i Łowiczem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne koperty z nadzieniem z piersi kurczaka i sosem Łowicz. Delikatne ciasto z Mascarpone połączone ze smacznym, delikatnym farszem

Koperty z kuraczkiem i Łowiczem

Składniki:

Koperty z kuraczkiem i Łowiczem

 

  • pierś kurczaka podwójna, średniej wielkości,
  • pieczarki - 200g,
  • sos Słodko-Kwaśny Łowicz - 1/2 słoiczka,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • curry,
  • maggi;
  • Ciasto:
  • maka pszenna - 200g (lub trochę więcej),
  • ser Mascarpone - 125g,
  • masło - 125g,
  • szczypta soli;
  • ziarna sezamu,
  • mąka do posypania stolnicy,
  • mleko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Koperty z kuraczkiem i Łowiczem
Mąkę przesiewamy i dodajemy mascarpone, roztopione i wystudzone masło oraz sól. Zagniatamy miękkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki tak aby ciasto dalo sie wałkowac, pamietając, ze blat tez jest posypany mąką), które rozwałkowujemy dość cienko (na ok 5 mm) na posypanym mąką blacie i kroimy na kwadraty, które nieznacznie nakrywamy na 4 końcach, tak, aby móc później zagiąć rogi i skleić ciasto. Im większe będą kwadraty, tym nasze koperty będą większe. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, obieramy z wszelkich błonek, kroimy je na bardzo drobną kosteczkę, po czym przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry i maggi. Pieczarki obieramy, w razie potrzeby myjemy, a następnie drobniutko kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy piersi, podsmażamy przez minutę i dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Dodajemy sos słodko-kwaśny Łowicz, podsmażymy jeszcze przez chwilkę i i powstały farsz przekładamy do miseczki aby przestygł. Farsz układamy łyżką na środku kazdego kwadrata, zaginamy do góry i na środku bardzo dokładnie zlepiamy rogi. Kwadraty przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, smarujemy każdego mlekiem przy pomocy pędzla i posypujemy ziarnami sezamu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez 25-30 minut w 180 stopniach. Ciasto nieznacznie rośnie podczas pieczenia. Dobre na ciepło i na zimno. Miękkie i smaczne.