Sposób przygotowania:
Korowaj (Białoruś)
Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól, wsypać połowę mąki i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Zaczyn postawić w ciepłym miejscu na 2-3 godziny. Kiedy podniesie się i zacznie opadać, włożyć do niego miód, jajka, rodzynki, śmietanę i masło. Wyrabiać ciasto podsypując pozostałą mąką, dopóki nie zacznie odstawać od ścian naczynia, po czym pozostawić je w ciepłym miejscu. Kiedy objętość ciasta powiekszy się dwukrotnie, zagnieść je i ponownie pozostawić aby rosło. Następnie dobrze ubić je na stole i włożyć do formy posmarowanej masłem. Wierzch bochenka przystroić ozdobami z ciasta. Wierzch posmarować jajkiem. Piec w gorącym piekarniku 30-45 minut, aby powstała rumiana skórka.