Sposób przygotowania:
Kotlet schabowy faszerowany
Schab kroimy na grubsze kotlety, około dwóch centymetrów (mi wyszły 4). Zostawiamy białą błonę, każdy kotlet nakrajmy prawie do tej błony, tak żeby zrobiła nam się "książeczka", każdą ze stron lekko ubijamy tłuczkiem, smarujemy od wewnątrz cieniutko masłem i solimy. Na jedną wewnętrzną stronę układamy: żółty ser, pokrojoną w paski paprykę, pieczarki pokrojone, pokrojony czosnek i posypujemy całość cebulką. Zamykamy. końcówki ubić tłuczkiem żeby się połączyły, jeśli trzeba spiąć wykałaczkami. Przygotowujemy z podanych składników ciasto naleśnikowe. Kotlety maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przyrządzone w ten sposób wymaga troszkę pracy ale smakuje wybornie, nie jest suche, wręcz przeciwnie: po przekrojeniu kotleta ze środka wypływa delikatny sosik.
Sarenka
kinga
kamila_kaczusia
mamqa
kamila_kaczusia
Słyszałam, że schab po namoczeniu w mleku jest zawsze miękki. Następnym razem spróbuję w ten sposób.
Przepis Super!
IwonaF