Sposób przygotowania:
Kotlet schabowy w cieście
Ziemniaki obieramy,płuczemy,kroimy w ósemki,gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół twardo 8 do 10 minut jak woda w garnku zagotuje się,odcedzamy i rozkładamy ziemniaki na pieluszce terowej tak aby jak najwięcej wilgoci wyszło z ziemniaków.Studzimy. W między czasie marchew obieramy,trzemy na tarce o małych oczkach.Podsmażamy na margarynie,podsypujemy mąką,zalewamy mlekiem i dusimy do miękkości na małym ogniu.W razie czego podlewamy mlekiem aby sos nie był za gęsty.Doprawiamy do smaku chrzanem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Schab porcjujemy rozbijamy tłuczkiem solimy.Ser trzemy na tarce o małych oczkach.W misce mieszamy jajo,mleko,mąka,dodajemy starty ser,paprykę,sól i pieprz do smaku.Mieszamy energicznie.Kotlety obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na małym ogniu.Ostudzone ziemniaki smażymy w głębokim oleju na rumiano,pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w cienkie plasterki cebulę i czosnek,smażymy jeszcze kilka minut.Wyciągamy łyżką cedzakową odsączamy z nadmiaru oleju,doprawiamy do smaku przyprawą i solą.Na talerze rozkładamy frytki ,schab i przykrywamy marchewkową kołderką.Smacznego.
msewka
eli_555