Sposób przygotowania:
Kotlety jęczmienne wegetariańskie
Kaszę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, suszonego grzyba, mieszanki warzywnej i soli. Wody powinno być dwa razy tyle co kaszy i powinna się całkowicie wchłonąć. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokruszony biały ser, pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojoną cebulkę dymkę ze szczypiorkiem, startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, drobniutko pokrojonego w kosteczkę pora, koncentrat pomidorowy, musztardę, zgnieciony czosnek, pokrojoną świeżą miętę, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny, uprażone na patelni i utłuczone w moździerzu ziarna słonecznika, na koniec wbić 2 jaja i dobrze wszystko wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, formować małe okrągłe kolteciki, obtaczać w mące i smażyć na niezbyt dużym ogniu ok. 10 minut po każdej stronie - kotlety są dobre wtedy, kiedy pieczarki i pory zmiękną. W czasie smażenie robimy sos: resztę koncentratu pomidorowego doprawiamy 2 łyżkami tej samej ostrej musztardy, posypujemy szczypiorkiem i świeżą miętą.