Kotlety jęczmienne wegetariańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety na bazie kaszy jęczmiennej robiłam po raz pierwszy. Trzeba je mocno przyprawić, żeby nie były mdłe w smaku.

Kotlety jęczmienne wegetariańskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety jęczmienne wegetariańskie

 

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki razowej (ja użyłam orkiszową) - lub zwykła mąka pomieszana z otrębami
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 grzyb suszony
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki mieszanki warzywnej bez glutaminianu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 8-10 małych pieczarek
  • 200 g białego tłustego sera
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • garść świeżej mięty
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka ostrej musztardy (ja użyłam Dijon)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • szczypiorek
  • listki świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jęczmienne wegetariańskie
Kaszę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, suszonego grzyba, mieszanki warzywnej i soli. Wody powinno być dwa razy tyle co kaszy i powinna się całkowicie wchłonąć. Do ugotowanej kaszy dodajemy  pokruszony biały ser, pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojoną cebulkę dymkę ze szczypiorkiem, startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, drobniutko pokrojonego w kosteczkę pora, koncentrat pomidorowy, musztardę, zgnieciony czosnek, pokrojoną świeżą miętę, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny, uprażone na patelni i utłuczone w moździerzu ziarna słonecznika,  na koniec wbić 2 jaja i dobrze wszystko wymieszać.  Rozgrzać olej na patelni, formować małe okrągłe kolteciki, obtaczać w mące i smażyć na niezbyt dużym ogniu ok. 10 minut po każdej stronie - kotlety są dobre wtedy, kiedy pieczarki i pory zmiękną. W czasie smażenie robimy sos: resztę koncentratu pomidorowego doprawiamy 2 łyżkami tej samej ostrej musztardy, posypujemy szczypiorkiem i świeżą miętą.
Kotlety jęczmienne wegetariańskie
Kotlety jęczmienne można podawać na ciepło lub na zimno. Są sycące i zdrowe, ale muszą być mocno doprawione.