Sposób przygotowania:
Kotlety pieczarkowo-kalafiorowe z serem
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w wodzie z dodatkiem cukru i soli, po czym ostudzić. W tym czasie umyć i pokroić boczek w bardzo drobną kosteczkę, następnie wytopić go na suchej patelni, do uzyskania delikatnych skwarek. Cebulę i paprykę umyć.
Cebulę obrać, z papryki zaś usunąć gniazda nasienne, obie poszatkować i dodać do boczku, wymieszać i lekko podsmażać na wcześniej wytopionym tłuszczu, po czym ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Kalafior drobno pokroić i wrzucić do naczynia.
W międzyczasie umyć pieczarki i pokrojone w kostkę, poddusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, posypać odrobiną lubczyku, następnie zdjąć pokrywkę, żeby wyparował nadmiar wody. Boczek z cebulą i papryką dodać do kalafiora, wkroić tam też ostudzone i poszatkowane marchewki oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek umyć, posiekać i razem z ostudzonymi pieczarkami wrzucić do naczynia z kalafiorem i resztą warzyw. Wszystko to posypać lubczykiem, papryką suszoną, bazylią, cząbrem, ziołami prowansalskimi, curry, przyprawą do pizzy oraz solą i pieprzem. Do tego wbić jajka oraz posypać mąką, wymieszać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Cebulę obrać, z papryki zaś usunąć gniazda nasienne, obie poszatkować i dodać do boczku, wymieszać i lekko podsmażać na wcześniej wytopionym tłuszczu, po czym ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Kalafior drobno pokroić i wrzucić do naczynia.
W międzyczasie umyć pieczarki i pokrojone w kostkę, poddusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, posypać odrobiną lubczyku, następnie zdjąć pokrywkę, żeby wyparował nadmiar wody. Boczek z cebulą i papryką dodać do kalafiora, wkroić tam też ostudzone i poszatkowane marchewki oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek umyć, posiekać i razem z ostudzonymi pieczarkami wrzucić do naczynia z kalafiorem i resztą warzyw. Wszystko to posypać lubczykiem, papryką suszoną, bazylią, cząbrem, ziołami prowansalskimi, curry, przyprawą do pizzy oraz solą i pieprzem. Do tego wbić jajka oraz posypać mąką, wymieszać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru.
kołczu