Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety wieprzowe mielone - Gyros :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Odmiana kotletów mielonych . Smaczne. Proste. Szybkie.

Kotlety wieprzowe mielone - Gyros :

Składniki:

Kotlety wieprzowe mielone - Gyros :

 

  • 20 dag chudej wieprzowiny ( łopatka, od szynki, karkówka )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka przyprawy Gros ( ja użyłam Prymat )
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe mielone - Gyros :
Mięso zmielić ( najlepiej na grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 4 małe kotlety i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotlety podawać obłożone usmażoną cebulą .
Jeśli ktoś woli duże kotlety może oczywiście zamiast 4 małych zrobić 2 duże i smażyć je odpowiednio dłużej ( jak zwykłe mielone ).