Sposób przygotowania:
Kotlety z fasoliFasolę
przebrać, umyć, namoczyć. Ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać. Fasolę
odcedzić, zemleć razem z cebulą i namoczoną w mleku bułką. Dodać jajka,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować podłużny
wałek, pokroić w poprzek na kawałki, z których formować owalne kotleciki.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty
kolor. Przygotować sos grzybowy. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w osolonej
wodzie. Podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką. Dodać mąkę, przesmażyć.
Wlać śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety podawać z
sosem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.