Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem z buraczków z fasolą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Długo jakoś nie myślałam o barszczu jako o zupie krem . A przecież, aż się prosi by go zmiksować!

Krem z buraczków z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z buraczków z fasolą

 

  • 1 porcja z kurczaka na zupę ( udko , ćwiartka lub porcja rosołowa )
  • 2 średnie buraki ( lub 1 szklanka zawekowanych na zupę )
  • 1 marchewka czerwona
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
  • 1 ziemniak – średniej wielkości
  • 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
  • szczypta koncentratu buraczanego w proszku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej zieleniny ( natka pietruszki , bazylia , mięta )
  • cienka bułka ,,paluch"

 

Sposób przygotowania:

Krem z buraczków z fasolą
Mięso ,warzywa (obrane , umyte i pokrojone ) , kostkę bulionową - zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę . Z wywaru wyjąć mięso .Obrać odrzucając kości , skórki i chrząstki. Mięso dodać do zupy . Zmiksować wszystko w malakserze razem ze śmietanką . Doprawić do smaku pieprzem , koncentratem buraczanym . Fasolkę podgrzać w zalewie w której była tak by była gorąca . Bułkę przekroić na połówki - opiec na grzankę w piekarniku lub patelni . Zupę wlewać w miseczki ( na talerz ), dokładać gorącą , odsączoną fasolę . Posypać zieleniną . Do zupy podać grzankę z ,, palucha ".
Krem z buraczków z fasolą
Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy wodą - gotujemy
Krem z buraczków z fasolą
Mieso wyjąć z zupy , usunąć kości , skórki i chrząstki - wrzucić do zupy
Krem z buraczków z fasolą
Fasolkę podgrzać w zalewie w której była w puszce , odcedzić
Krem z buraczków z fasolą
Do zupy dodać śmietankę i zmiksować - doprawić do smaku