Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna kremowa zupa z nutką cytryny, podana z chrupiącymi dodatkami, czyli grzankami i prażonym słonecznikiem.

Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem
Włoszczyznę oraz pozostałe warzywa dokładnie obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę. Dodajemy przyprawę uniwersalną oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, Masło rozpuszczamy i zasmażamy w nim mąkę. Wlewamy wywar z warzywami. Chwilę gotujemy. Zupę zabielamy śmietaną. Gotujemy 2-3 minuty. Z wywaru usuwamy liście i ziele. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na puszysty krem. Zmiksowaną zupę podgrzewamy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy (uważamy aby zupa się nie zagotowała). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bułkę grahamkę kroimy na drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie, aby się zarumieniła i była chrupiąca. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Gotową zupę przelewamy na głęboki talerz. Posypujemy grzankami i prażonym słonczenikiem. Zupę można podawać na ciepło lub zimno.
Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy około 25 minut.
Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem
Zupę zasmażamy, zabielamy śmietaną i miksujemy. Dodajemy sok z cytryny.
Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem
Na odrobinie oliwy podsmażamy bułkę grahamkę.
Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem
Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Tagi:

przyprawy