Sposób przygotowania:
Kremowa zupa cytrynowa z grzankami i słonecznikiem
Włoszczyznę oraz pozostałe warzywa dokładnie obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę. Dodajemy przyprawę uniwersalną oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, Masło rozpuszczamy i zasmażamy w nim mąkę. Wlewamy wywar z warzywami. Chwilę gotujemy. Zupę zabielamy śmietaną. Gotujemy 2-3 minuty. Z wywaru usuwamy liście i ziele. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na puszysty krem. Zmiksowaną zupę podgrzewamy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy (uważamy aby zupa się nie zagotowała). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bułkę grahamkę kroimy na drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie, aby się zarumieniła i była chrupiąca. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Gotową zupę przelewamy na głęboki talerz. Posypujemy grzankami i prażonym słonczenikiem. Zupę można podawać na ciepło lub zimno.