ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Krokiety z jajkami i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mała odmiana dla tylko pieczarkowych krokietów

Krokiety z jajkami i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z jajkami i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z jajkami i pieczarkami
Wszystkie składniki ciasta połączyć. Ciasto powinno mieć konsystęcie gęstej śmietany ( w razie czego dodać mleka lub mąki). Odstawić na 20 minut. Potem usmażyć naleśniki (15 sztuk mi wyszło).
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pieczarkami przesmażyć na maśle. W czasie duszenia posolić i dusić, aż płyn odparuje.. Jajka pokroić w kostkę, natkę posiekać. Połączyć z ostudzonym farszem i doprawić.
Na usmażonych naleśnikach kłaść porcję farszu i zwijać w krokiety. W głębokich talerzach wysypać bułkę tartą, a w drugim rozkłócić jajka. Krokiety maczać najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano z obu stron na oleju. Podawać z barszczem czerwonym.
Krokiety z jajkami i pieczarkami
Pieczarki zetrzeć na tarce i razem z cebulą przesmażyć na maśle
Krokiety z jajkami i pieczarkami
Jajka na twardo pokroić w kostkę i dodać do ostudzonego farszu
Krokiety z jajkami i pieczarkami
Do farszu dodać natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem