czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Krokiety z kapustą i grzybami 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Często przygotowuję je na piątkowy obiad. Rodzinka bardzo je lubi.

Krokiety z kapustą i grzybami 3

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami 3

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. wody gazowanej,
  • łyżka cukru,
  • 4 jajka.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami 3
1. Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą gazowaną i żółtkami, tworząc ciasto naleśnikowe. Białka ubić z cukre na sztywnom, delikatnie połączyć z ciastem naleśnikowym. Smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki. 2. Kapustę ołlukać zimna wodą, a następnie dobrze odcisnąć, poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Grzyby oczyścić, cebulę obrać, wszystko pokroić w małą kostkę i podmsażyć na oleju. Dodać do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz maggie. Na każdy naleśnik nakładać trochę farszu, założyć jak kopertę. Smażyć z obu stron na złoty kolor.