SUPERPRZEPIS

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą w sam raz na wigilijny stół i nie tylko

Składniki:

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

 

  • naleśniki
  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta cukru
  • 1 duża szczypta soli

 

  • farsz
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Przygotować ciasto na naleśniki .Dokładnie wymieszać mleko z mąką, jajkiem, olejem,solą i cukrem. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli będzie za bardzo gęste dodać odrobinkę wody.Usmażyć naleśniki. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojone pieczarki i majeranek.Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Kapustę odcisnąć i poszatkować, dodać do pieczarek. Wszystko smażyć ok 30 minut od czasu do czasu mieszając.Farsz wystudzić. Na naleśnik nakładać farsz.Farsz nakładać na środku,boki składać do środka i zwijać w rulonik.Gotowe krokiety panierować w roztrzepanym jajku i w bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Podawać z czerwonym barszczem.
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Etap 1 Przgotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Etap 2 Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Etap 3 Kapustę odcisnąć i poszatkować, dodać do pieczarek. Wszystko smażyć ok 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Etap 4 Gotowe krokiety panierować w roztrzepanym jajku i w bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron.