edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krokiety ze szpinakiem i ricottą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miały być pod beszamelem, ale mąż z troski o głodną żonę odsmażył je na masełku...

Krokiety ze szpinakiem i ricottą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety ze szpinakiem i ricottą

 

  • Na patelni o średnicy 22 cm wyszło mi 8 sztuk:
  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ewentualnie odrobina wody dla uregulowania gęstości
  • 2 łyżki oleju
  • NADZIENIE:
  • łyżeczka masła
  • 25 dag serka risotta
  • opakowanie szpinaku mrożonego (45-50 dag)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • masło sklarowane do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety ze szpinakiem i ricottą
Mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli zmiksować na gładką masę, odstawić na 30 minut. Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażyć do czasu odparowania całego płynu (ja nie mając czasu na rozmrażanie i osączanie po prostu wrzuciłam na patelnię szpinak zamrożony – całkiem szybko odtajał), pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Ostudzić, wymieszać z ricottą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do odstawionego ciasta dolać 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i źle rozpływa się po patelni, dodać troszeczkę wody. Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i rozsmarować go równą warstwą. Zwinąć krokiety i obsmażyć je na sklarowanym maśle. Po odwróceniu krokietów na drugą stronę, można na każdym z nich położyć po kawałku plasterka żółtego sera.
Krokiety ze szpinakiem i ricottą
Mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli zmiksować na gładką masę, odstawić na 30 minut.
Krokiety ze szpinakiem i ricottą
Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć do czasu odparowania całego płynu, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
Krokiety ze szpinakiem i ricottą
Szpinak ostudzić, wymieszać z ricottą, doprawić do smaku solą i pieprzem.