Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Królewiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jest najlepsze, następnego dnia

Królewiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królewiec

 

 

  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • jajka -5 szt
  • cukier -5 łyżek
  • mąka -5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • MASA BUDYNIOWA
  • masło -2 dag
  • cukier waniliowy -1 opak
  • cukier -4 łyżki
  • mleko -0,5 l
  • mąka pszenna -1 łyżka
  • mąka ziemniaczana -2 łyżki
  • POLEWA
  • gotowa polewa -1 opak
  • wiórki kokosowe 2 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królewiec
CIASTO KRUCHE

Do miski wsypać mąkę, zrobić w mące wgłębienie, dodać miód, sodę, cukier, jajko i posiekaną margarynę.
Zagnieść ciasto kruche,dobrze wyrobić, podzielić na dwie części.
Jednakowe 2 blachy wyłożyć papierem pergaminowym, papier nasmarować tłuszczem.
Wyłożyć ciasto na blachy i upiec w 180 stop. do zrumienienia ciasta.
Wyjąć placki z blach, usunąć papier, ostudzić.

CIASTO BISZKOPTOWE

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec w 175 stop przez ok.30 minut.


MASA BUDYNIOWA
W pół szkl mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, margaryną, dodać mąkę, ugotować budyń.
POLEWA
Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kruche
masa budyniowa
ciasto biszkoptowe
masa budyniowa
ciasto kruche
polewa
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi
Królewiec
z podanych składników, zostało przygotowane kruche ciasto.
Królewiec
Królewiec upieczony, polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi