Sposób przygotowania:
Królewiec
CIASTO KRUCHE
Do miski wsypać mąkę, zrobić w mące wgłębienie, dodać miód, sodę, cukier, jajko i posiekaną margarynę.
Zagnieść ciasto kruche,dobrze wyrobić, podzielić na dwie części.
Jednakowe 2 blachy wyłożyć papierem pergaminowym, papier nasmarować tłuszczem.
Wyłożyć ciasto na blachy i upiec w 180 stop. do zrumienienia ciasta.
Wyjąć placki z blach, usunąć papier, ostudzić.
CIASTO BISZKOPTOWE
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec w 175 stop przez ok.30 minut.
MASA BUDYNIOWA
W pół szkl mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, margaryną, dodać mąkę, ugotować budyń.
POLEWA
Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kruche
masa budyniowa
ciasto biszkoptowe
masa budyniowa
ciasto kruche
polewa
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi
Do miski wsypać mąkę, zrobić w mące wgłębienie, dodać miód, sodę, cukier, jajko i posiekaną margarynę.
Zagnieść ciasto kruche,dobrze wyrobić, podzielić na dwie części.
Jednakowe 2 blachy wyłożyć papierem pergaminowym, papier nasmarować tłuszczem.
Wyłożyć ciasto na blachy i upiec w 180 stop. do zrumienienia ciasta.
Wyjąć placki z blach, usunąć papier, ostudzić.
CIASTO BISZKOPTOWE
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec w 175 stop przez ok.30 minut.
MASA BUDYNIOWA
W pół szkl mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, margaryną, dodać mąkę, ugotować budyń.
POLEWA
Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kruche
masa budyniowa
ciasto biszkoptowe
masa budyniowa
ciasto kruche
polewa
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi