Sposób przygotowania:
Królewski sernik z owocami
Ciasto na sernik:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z cukrem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.
Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.
1. Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
2. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
3. Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
4. Masę bezową wyłożyć na owoce.
5. Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.
Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.
Smacznego!
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z cukrem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.
Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.
1. Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
2. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
3. Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
4. Masę bezową wyłożyć na owoce.
5. Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.
Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.
Smacznego!
moniafonia
Sabina37
monika34
małgosia7902
tyna95
yellowCoach
gosia19761
Maron
Uwielbiam ten sernik :D
yellowCoach
tosica123
Tolaa!
Moja ciocia robi bardzo często taki.
Ale nie chciała dać mi przepisu.
Zaskoczę ją robiąc taki sam.
moli
.Dominika.
Doda
ciotka
Nic zadziwiajacego: to byla kuchnia typu fusion dla 'hamerykanskiego' i europejskiego turysty, ktorzy maja serniki wielce podobne do naszych.
Tradycyjna kuchnia miejscowa - podobnie jak indyjska - ma w swym repertuarze bialy ser i twarog. Ma takze serniczki, ale SMAZONE..
Gdyby turysci raczyli sie przed wyjazdem w egzotyczne miejsca troche poduczyc etnografi to by wiedzieli, ze w Indonezji tradycyjnie piekarnikow nie ma (sa, ale od niedawna jako import z Zachodu) - tradycyjna kuchnia wyklucza wiec wszelkie piekarnikowe pieczyste.
Jak znajde na karteluszkach przepisy na rozne egzotyczne serniczki smazone, to je podam.
Gość
msewka
Pewnie Jagnie chdziło o utarcie cukru z tłuszczem,każdy się może pomylić.
Halina07
Napewno miało być margarynę z cukrem.Niestety nie można tu poprawić błędnego przepisu ale ktoś kto pomyśli to wie o co chodziło- więc jeśli nie wiesz o co chodzi to nie bierz się za to ciasto :)
bajtek
zaszła pomyłka... /czytaąc ze zrozumieniem/ na pewno chodzi o margarynę:O)
mela25
też czytam i myślę jak utrzeć cukier z cukrem ;/ Proponuję zmienić w przepisie ;D
Kasiaochab
kedraczek