Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik duszony z pieczarkami

         
ocena: 3/5 głosów: 4525

Królika natrzeć czosnkiem roztartym z solą i zalać zsiadłym mlekiem lub serwatką.

Królik duszony z pieczarkami

Składniki:

Królik duszony z pieczarkami

 

  • przodek i udziec królika

 

 

  • litr zsiadłego mleka lub serwatki

 

  • 2 cebule

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik duszony z pieczarkami
Królika natrzeć czosnkiem roztartym z solą i zalać zsiadłym mlekiem lub serwatką. Włożyć na 24 godziny do lodówki. Wyjąć mięso z zalewy, starannie wytrzeć, obrać z błon, oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką, zagotować i doprawić. Podawać z kaszą kuskus lub kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej.

Tagi:

mięso danie