Królik faszerowany

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zmielić w maszynce: cielęcinę, słoninę, mortadelę i cebulę. Przesmażyć całosć

Królik faszerowany

Składniki:

Królik faszerowany

 

  • 1 królik (ok 1,25 kg)
  • 250 g cielęciny
  • 200 g świeżego boczku lub słoniny
  • 100 g mortadeli
  • 3 łyżki tartego sera
  • 2 jajka
  • tymianek
  • listek laurowy
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łodyżki selera
  • 1 por
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 6 pomidorów
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Królik faszerowany
Zmielić w maszynce: cielęcinę, słoninę, mortadelę i cebulę. Przesmażyć całosć mieszając, aż cebula zmięknie. Włożyć do miski. Dodać zgnieciony czosnek, sól, pieprz, utarty tymianek i listek laurowy, tarty ser i 1 jajko. Wymieszać dokładnie. Farsz powinien być ścisły, nie lejący (ewentualnie można dodać jeszcze 1 jajko). Królika nafaszerować i zaszyć. Wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem pomidorów dorbno posiekać i dusić na wolnym ogniu stale mieszając. Pomidory obrać i usunąć pestki, dorzucić do jarzyn. Po chwili włożyć królika posolonego i posypanego pieprzem. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez godzinę, następnie królika obrócić, podlać winem i dusić dalej skrapiając winem. Podawać z kluskami z masłem, posypanymi tartym serem.