Sposób przygotowania:
Królik faszerowany
Zmielić w maszynce: cielęcinę, słoninę, mortadelę i cebulę. Przesmażyć całosć mieszając, aż cebula zmięknie. Włożyć do miski. Dodać zgnieciony czosnek, sól, pieprz, utarty tymianek i listek laurowy, tarty ser i 1 jajko. Wymieszać dokładnie. Farsz powinien być ścisły, nie lejący (ewentualnie można dodać jeszcze 1 jajko). Królika nafaszerować i zaszyć. Wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem pomidorów dorbno posiekać i dusić na wolnym ogniu stale mieszając. Pomidory obrać i usunąć pestki, dorzucić do jarzyn. Po chwili włożyć królika posolonego i posypanego pieprzem. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez godzinę, następnie królika obrócić, podlać winem i dusić dalej skrapiając winem. Podawać z kluskami z masłem, posypanymi tartym serem.