migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Pyszna przekąska, mozna ppodać równiez do barszczyku.

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

 

 

  • FARSZ:
  • 300 g pieczarek
  • 250 g ugotowaniej kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąka, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x38. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotować kolejne ruloniki. Mi wyszły. Następnie ruloniki z farszem pokroić na kawałki o długości 2-3 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszka. Wstawic do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut na funkcji termoobieg.
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju.
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę.
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta.
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszka.