Sposób przygotowania:
Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane
CIASTO KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę, zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Włożyć ciasto do piekarnika na 10 minut w 180 stop.
Drugą część włożyć do zamrażalki na 30 minut.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, włożyć do rondla, zalać 1 szkl.wody, przesmażyć.
Rondel z jabłkami zdjąć z garnka, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Na podpieczone kruche ciasto, wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta, startego na tarce o dużych otworach.
Piec w 180 stop.przez ok 35 minut.
Upieczone ciasto ostudzić.
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka i cukier, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na ubite białka z żółtkami, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, lać ciasto na blachę na przemian, ciemne i jasne.
Wstawić ciasto do piekarnika w temp.175 stop.piec 25 minut.
Ostudzone ciasto przekroić na połowę.
MASA ŚMIETANOWA
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Do śmietany dodawać po łyżce galaretki, ubijać dalej.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
1.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć pierwszą częścią biszkopta.
Następnie wyłożyć na biszkopt resztę masy śmietanowej, przykryć drugą częścią biszkopta.
Ciasto włożyć do lodówki.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę, zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Włożyć ciasto do piekarnika na 10 minut w 180 stop.
Drugą część włożyć do zamrażalki na 30 minut.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, włożyć do rondla, zalać 1 szkl.wody, przesmażyć.
Rondel z jabłkami zdjąć z garnka, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Na podpieczone kruche ciasto, wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta, startego na tarce o dużych otworach.
Piec w 180 stop.przez ok 35 minut.
Upieczone ciasto ostudzić.
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka i cukier, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na ubite białka z żółtkami, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, lać ciasto na blachę na przemian, ciemne i jasne.
Wstawić ciasto do piekarnika w temp.175 stop.piec 25 minut.
Ostudzone ciasto przekroić na połowę.
MASA ŚMIETANOWA
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Do śmietany dodawać po łyżce galaretki, ubijać dalej.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
1.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć pierwszą częścią biszkopta.
Następnie wyłożyć na biszkopt resztę masy śmietanowej, przykryć drugą częścią biszkopta.
Ciasto włożyć do lodówki.