LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kulebiaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite danie na Wigilię.

Kulebiaczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulebiaczek

 

  • filety rybne 4 płaty
  • włoszczyzna bez kapusty
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • szpinak mrożony 4-6 wałeczków
  • ciasto francuskie gotowego (ok. 300 g)
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • kawałek papryczki ostrej chili lub chili sucha w płatkach
  • sól
  • jajo 1
  • opcjonalnie ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

Kulebiaczek
Oczyszczoną włoszczyznę zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować. Ok. 10 minut przed końcem dodać porcje ryby. Rybę wyjąć, osączyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony lub posiekany czosnek i skruszoną chili, lekko poddusić, dodać szpinak, przyprawić solą, odparować kilka minut, wystudzić. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na tym pas ciasta francuskiego, by zakrywało boki. Wyłożyć szpinak a na nim ułożyć rybę. Przykryć ciastem, zlepić boki. Górną część ciasta naciąć kilka razy. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp. 180 stopni.
Kulebiaczek
Gotowanie ryby w warzywach do kulebiaczka.
Kulebiaczek
Przygotowanie szpinaku do kulebiaczka z rybą.
Kulebiaczek
Układanie ugotowanej ryby na szpinaku i cieście francuskim.
Kulebiaczek
Posmarowanie jajem i posypanie sezamem kulebiaczka.