darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Kulebiak z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kulebiak z kapustą

Kulebiak z kapustą

Składniki:

Kulebiak z kapustą

 

 

  • na farsz:
  • niewielka główka kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 jaja na twardo,
  • sól, pieprz,
  • pasztet DROP
  • 2—3 ugotowane suszone grzyby

Sposób przygotowania:

Kulebiak z kapustą
Wyrobić niezbyt gęste ciasto, dodając do mąki od razu drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, żółtko, tłuszcz i przyprawy. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządzić farsz: kapustę obgotować w posolonej wodzie, na wpół miękką odcedzić, odcisnąć z wody i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrajaną w krążki cebulę, zeszklić, dodać kapustę i posiekane grzybki z pasztetem i przyprawy. Smażyć, aż farsz nabierze lekko złotawego koloru. Na kilka chwil przed zdjęciem patelni z ognia dodać posiekane jajka na twardo, wymieszać. Pozostawić farsz do przestygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy, formując prostokąt grubości 1 cm. Rozłożyć równą warstwą farsz, zwinąć, ułożyć pieróg na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia pozostawić na 15 minut w cieple do wyrośnięcia; posmarować białkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Ładnie zrumieniony kulebiak podać na gorąco lub po przestudzeniu, pokrajany w. szerokie plastry.