Sposób przygotowania:
Kulebiak z kapustą
Wyrobić niezbyt gęste ciasto, dodając do mąki od razu drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, żółtko, tłuszcz i przyprawy. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządzić farsz: kapustę obgotować w posolonej wodzie, na wpół miękką odcedzić, odcisnąć z wody i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrajaną w krążki cebulę, zeszklić, dodać kapustę i posiekane grzybki z pasztetem i przyprawy. Smażyć, aż farsz nabierze lekko złotawego koloru. Na kilka chwil przed zdjęciem patelni z ognia dodać posiekane jajka na twardo, wymieszać. Pozostawić farsz do przestygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy, formując prostokąt grubości 1 cm. Rozłożyć równą warstwą farsz, zwinąć, ułożyć pieróg na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia pozostawić na 15 minut w cieple do wyrośnięcia; posmarować białkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Ładnie zrumieniony kulebiak podać na gorąco lub po przestudzeniu, pokrajany w. szerokie plastry.