Sposób przygotowania:
Kulebiak z kapustą i grzybami
Zaczynamy od zrobienia rozczynu, mleko musi mieć temperaturę ok 30°C, nie za dużo, by nie zabić drożdży. Do jego niewielkiej ilości wrzucamy drożdże i dokładnie mieszamy, dodajemy resztę mleka i mąkę( ok 30% całości). Przysypujemy rozczyn mąką, aby nie tworzyła się skorupa i odstawiamy go na 40-60 minut by fermentowało. W tym czasie możemy ubić jajka z cukrem podgrzewając je w kąpieli wodnej, ale żeby nam nie zaczęły się ścinać. Do rozczynu dodajemy masę cukrowo-jajową, przesianą mąkę, rozpuszczoną sól. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy. Kiedy wyrobimy ciasto na jednolitą masę zostawiamy je na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Przebić ciasto w czasie fermentowania 2-3 razy, aby uwolnić z niego dwutlenek węgla. Najtrudniejsze mamy już za sobą. Zajmijmy się farszem. Grzyby gotujemy a następnie siekamy drobno. Kapustę również szatkujemy i gotujemy, następnie dokładnie odciskamy i siekamy jeszcze drobniej. Cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na oleju i dodajemy do niej kapustę z grzybami, doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto wałkujemy w prostokąt o grubości 2 cm, smarujemy je rozkłóconym jajkiem, nakładamy farsz i zawijamy naszego kulebiaka. Kładziemy go na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem, by było złociste i nakłuwamy je na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180-200°C aż się zrumieni na wierzchu. Pamiętajmy, że farsz w środku jest już gotowy.
msewka
eli_555
luna
Sarenka