Sposób przygotowania:
Kulebiak z żurawiną
Do mleka wsypać pół szklanki mąki , lekko podgrzać , dodać drożdże . Dodać resztę mąki i cukier , wszystko lekko wymieszać , odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce , następnie dodać olej, sól i jajko , Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia. Farsz: Kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu .Gotować około 30 minut , zostawić do ostygnięcia , powybierać z niej przyprawy drobno pokroić. Cebulę w kostkę pokroić przysmażyć na rumiany kolor , dodać do kapusty , przyprawić i wymieszać z żurawiną. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować , wyłożyć grubo kapustą i zwinąć jak roladę . Górę posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
anemon
mariel78
marietta