mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kulebiak z żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kulebiak na Boże Narodzenie z grzybami na Wielkanoc z żurawiną

Kulebiak z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulebiak z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak z żurawiną
Do mleka wsypać pół szklanki mąki , lekko podgrzać , dodać drożdże . Dodać resztę mąki i cukier , wszystko lekko wymieszać , odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce , następnie dodać olej, sól i jajko , Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia. Farsz: Kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu .Gotować około 30 minut , zostawić do ostygnięcia , powybierać z niej przyprawy drobno pokroić. Cebulę w kostkę pokroić przysmażyć na rumiany kolor , dodać do kapusty , przyprawić i wymieszać z żurawiną. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować , wyłożyć grubo kapustą i zwinąć jak roladę . Górę posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Kulebiak z żurawiną
wyrobione ciasto pozostawić do wystygnięcia
Kulebiak z żurawiną
na końcu dodajemy cebulkę oraz konfiturę z żurawiny
Kulebiak z żurawiną
wykładamy na rozwałkowane ciasto kapustę
Kulebiak z żurawiną
zwijamy jak roladę i smarujemy roztrzepanym jajkiem