Sposób przygotowania:
Kuleczki z mięsa mielonego z sosem
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę. Włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną zeszkloną na 1 łyżce oleju cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, szczyptę kardamonu, imbiru i kolendry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać odrobinę wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kuleczki mięsne podawać z sosem, ryżem i surówką.