Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do sosu zamiast ketchupu pikantnego można dodać ketchup o łagodnym smaku.

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę. Włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną zeszkloną na 1 łyżce oleju cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, szczyptę kardamonu, imbiru i kolendry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać odrobinę wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kuleczki mięsne podawać z sosem, ryżem i surówką.
Kuleczki z mięsa mielonego z sosem
Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Kuleczki z mięsa mielonego z sosem
Z koncentratu pomidorowego pieczarek i cebuli zrobić sos