haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kulki mięsne z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 390
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ser pleśniowy bardzo dobrze zawiązuje mięso, dlatego kulki z mielonego z tym dodatkiem nie rozpadają się przy gotowaniu i smakują fantastycznie! Do tego sos pomidorowy i ziemniaczki i obiad gotowy!

Kulki mięsne z serem pleśniowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kulki mięsne z serem pleśniowym

 

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz,cukier
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g mielonego z kurczaka
  • 450 g ziemniaków
  • 25 g masła do puree
  • trochę mleka do puree
  • 1/2 litra bulionu z kostki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 20 g sera pleśniowego (np. lazur)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne z serem pleśniowym
1. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.

2. Do mięsa dodałam czosnek (ja miałam pastę którą kupiłam na farmie czosnkowej, ale może być przeciśnięty przez praskę), sól, pieprz, bazylię i rozkruszony ser pleśniowy.

3. Dokładnie wymieszałam masę mięsną i uformowałam male kulki.

4. Zagotowałam bulion i wrzuciłam do niego kulki mięsne. Gotowałam 15 minut.

5. Do rondelka wrzuciłam pomidory z puszki, dodałam koncentrat, sól, pieprz, cukier i bazylię. Zagotowałam i mieszając zredukowałam trochę, aby sos był dość gęsty. Zmiksowałam na gładko.

6. Do sosu wrzuciłam wyjęte z bulion kulki mięsne.

7. Z ziemniaków zrobiłam puree z dodatkiem masła i mleka i podałam z kulkami w sosie pomidorowym.
Kulki mięsne z serem pleśniowym
Wszystkie składniki masy mięsnej dokładnie wymieszałam.
Kulki mięsne z serem pleśniowym
Wilgotną dłonią uformowałam małe kuleczki.
Kulki mięsne z serem pleśniowym
Wrzuciłam kulki na bulion i gotowałam 15 minut.
Kulki mięsne z serem pleśniowym
W tym czasie przygotowałam sos pomidorowy.
Kulki mięsne z serem pleśniowym
Wyjęłam z bulionu kulki i połączyłam je z sosem.