Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kulki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebulę (jedną) obrać z łupinek, drobno posiekać. Mięso dokładnie wymieszać

Kulki z pieczarkami

Składniki:

Kulki z pieczarkami

 

  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 50 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki żółtego sera
  • szczypta suszonej bazylii
  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 2 listki oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kulki z pieczarkami
Cebulę (jedną) obrać z łupinek, drobno posiekać. Mięso dokładnie wymieszać z posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę pieczarkami, natką i szczypiorkiem a także startym żółtym serem i koncentratem, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kulki i smażyć na oleju 10 min.
Przygotować sos: posiekaną cebulę i czosnek smażyć na oleju 5 min, dodać pomidory oraz oregano. Całość przyprawić solą, pieprzem i podgrzać. Włożyć do sosu usmażone kulki. Podawać z grubym makaronem lub ryżem